Zależy Ci na szybszym pozbyciu się zbędnych kilogramów? Rozwiązaniem nie jest głodówka, a za to deficyt kaloryczny dopasowany do Twojego zdrowia, celów diety oraz poziomu aktywności. Koniecznie włącz też do swojej diety produkty, które przyspieszają efekty redukcji. Przekonaj się, co jeść, żeby schudnąć!
Niskokaloryczne i pełne błonnika warzywa liściaste
Chcesz schudnąć? W takim razie jednym z najważniejszych elementów Twojej diety powinny być warzywa liściaste np. szpinak, jarmuż czy sałata. Przede wszystkim ze względu na niewielką zawartość kalorii i bogactwo błonnika. Dzięki temu warzywa liściaste wspierają proces trawienia i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas.
Warzywa liściaste możesz jeść w surowej formie do kanapek, a także dodawać do smoothie czy zup. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę lub danie z jarmużem czy szpinakiem, to możesz np. zamówić dedykowany catering dietetyczny ze strony https://www.zdrowycatering.pl/dieta-odchudzajaca/.
Chude białko – sycące i wspomagające spalanie tłuszczów
Kolejnym ważnym elementem diety podczas odchudzania jest chude białko. Świetnymi i smacznymi przykładami są kurczak, indyk, ryby oraz tofu. Dlaczego warto włączyć do posiłku źródła chudego białka? To najważniejsze składniki, które wspomagają budowę mięśni, a do tego wpływają pozytywnie na proces spalania kalorii. Zaletą białka jest też to, że zapewnia uczucie sytości, więc możesz skutecznie walczyć z podjadaniem między posiłkami.
Pełnoziarniste produkty zbożowe zamiast węglowodanów prostych
Płatki owsiane górskie, brązowy ryż, kasza jaglana, quinoa czy po prostu pełnoziarniste pieczywo to smaczne i zdrowe przykłady pełnoziarnistych produktów zbożowych. Gdy zastanawiasz się, co jeść, żeby schudnąć, to koniecznie wybierz właśnie te produkty, ponieważ stabilizują poziom cukru we krwi. Stanowią też dobre źródło błonnika, a tym samym wspomagają trawienie.
Pełnoziarniste produkty zbożowe możesz jeść na śniadanie np. w formie owsianki lub jaglanki, a także dodawać do obiadu. Warto też zamówić catering dietetyczny, jeśli nie masz pomysłu na potrawy z quinoą czy brązowym ryżem. Takie cateringi są dostępne w wielu miastach na terenie Polski np.:
-
w Łodzi – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lodz/,
-
w Katowicach – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/,
-
w Poznaniu – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/.
Niskocukrowe owoce dla miłośników słodyczy
Odchudzanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkości. Kluczowe znaczenie ma to, abyś wybrał odpowiednie produkty, czyli takie, które mają niską zawartość cukru. Dobrym przykładem są niskocukrowe owoce np. jagody, maliny, truskawki czy grejpfrut. Owoce te są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i błonnika, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi i wspierają proces trawienia.
Niskocukrowe owoce warto dodawać do owsianki lub jaglanki, przygotować z nich pyszny koktajl lub sok, ale też zjadać w surowej formie. W ten sposób dostarczysz organizmowi energię i niezbędne składniki odżywcze.
Artykuł sponsorowany