Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez ryby, ale warto zadbać o to, żeby tego wyjątkowego dnia na Twoim talerzu pojawiły się zarówno najsmaczniejsze, jak i najzdrowsze ryby. Do wyboru masz naprawdę sporo rodzajów, które zachwycają bogactwem wartości odżywczych. Jakie ryby są najzdrowsze? Sprawdźmy to.
Dlaczego warto jeść ryby na święta Bożego Narodzenia?
Tradycja to nie jest jedyny argument, przemawiający za wyborem ryb na świąteczny obiad lub kolację. Warto też podkreślić, jak wiele wartości odżywczych mają ryby. Stanowią doskonałe źródła białka, zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D oraz minerałów np. jodu i selenu. Dzięki temu ryby wspierają układ odpornościowy, pracę mózgu i serca. Dlatego cateringi dietetyczne jak np. ten ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/radom/ chętnie proponują dania z rybami.
3 najzdrowsze gatunki ryb – idealne na święta
Łosoś, czyli król kwasów omega-3
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, a to wszystko za sprawą bogactwa kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie te składniki wspomagają serce i obniżają poziom cholesterolu. Jednak to nadal nie koniec pozytywnych wartości, jakie zapewnia łosoś – to również doskonałe źródło witamin D i B12. Zaletą jest też wyborny smak, delikatne mięso oraz spora uniwersalność w przygotowywaniu tej ryby – łososia możesz upiec z dodatkiem ziół, ugotować na parze lub usmażyć.
Pstrąg – lekki, niskotłuszczowy i bogaty w białko
Czas na idealną propozycję dla osób, które wolą ryby o mniej intensywnym smaku niż łosoś. Doskonałym rozwiązaniem jest pstrąg – zarówno tęczowy, jak i łososiowy. To delikatna w smaku ryba o niskiej zawartości tłuszczów oraz z dużą zawartością białka. Dlatego świetnie nadaje się dla osób na diecie odchudzającej – jeśli nie wiesz, jak przygotować pstrąga, to możesz skorzystać z cateringu dietetycznego np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/bytom/, który często oferuje dania z tą rybą w roli głównej.
Zaletą pstrąga jest też duża zawartość witamin z grupy B, niacyny oraz minerałów np. fosforu i potasu. Pstrąg świetnie będzie smakował w tradycyjnej panierce lub upieczony z ziołami.
Śledź – tradycyjna ryba z bogatym składem
Skoro zastanawiasz się, jakie ryby są najzdrowsze, to nie można pominąć śledzia. To prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak oprócz tego śledź stanowi też doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i selenu. Dlatego możesz bez obaw zajadać się tą rybą – zarówno w wersji z cebulą, jak i w formie marynowanej czy też jako składnik ulubionej sałatki.
Artykuł sponsorowany